Jak wybrać ekspres kolbowy do domu?
Ekspres kolbowy sprawia, że przygotowywanie kawy staje się rytuałem, w którym każdy kolejny krok zbliża nas do uzyskania idealnego naparu. To najlepszy wybór dla kawoszy, ale i osób, które od czasu do czasu lubią napić się pobudzającej małej czarnej. Jaki ekspres kolbowy wybrać?
Nie bez powodu w każdej restauracji, czy kawiarni, główne miejsce na barze zajmuje ekspres kolbowy. Mimo że obecnie na rynku jest naprawdę ogromny wybór, jeśli chodzi o ekspresy, to jednak właśnie to urządzenie daje najwięcej możliwości w dziedzinie parzenia kawy. Co więcej, to właśnie ta metoda pozwala na ”wyciągnięcie” z ziaren tego, co najlepsze. Jeśli więc zapragnęliśmy wyposażyć własną kuchnię w urządzenie do przygotowywania kawy, to ekspres ciśnieniowy kolbowy będzie najlepszym wyborem. Oczywiście w wersji nieco bardziej kompaktowej niż wcześniej wspomniany sprzęt gastronomiczny. Pozostaje więc pytanie, jaki ekspres do kawy kolbowy kupić? Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę przy jego wyborze?
Ekspres kolbowy do domu — dlaczego warto?
Ekspresy do kawy kolbowe to jedne z tych urządzeń, o których zaletach moglibyśmy mówić w nieskończoność. Każdy miłośnik kawy doskonale wie, że to właśnie ten sposób parzenia kawy pozwala wydobyć z niej prawdziwą głębię smaku i aromat. Metoda ta jest rytuałem i wymaga bardzo dużej precyzji oraz wiedzy na temat właściwego przygotowania naparu. Tutaj właściwie za większość etapów robienia kawy odpowiedzialni jesteśmy my sami, a nie maszyna, jak to często w przypadku innych urządzeń bywa. Część osób może pomyśleć, że przecież nie brzmi to jak atut. Po co kupować urządzenie, które wymaga od nas zaangażowania? Odpowiedź jest prosta — bo na tym właśnie polega magia parzenia kawy. Od wyboru ziaren, poprzez ich zielenie, dopasowanie odpowiedniej ich ilości, aż po pierwszy łyk. Kolbowy ekspres do kawy pozwala nam stworzyć kawę o idealnym wręcz smaku. Kto raz jej spróbuje, ten bez wątpienia doceni te walory.
Jak smakuje espresso z takiego ekspresu? Jeśli odpowiednio je przygotujemy, to jakością nie będzie odbiegało od tego, które piliśmy jedynie w najlepszych kawiarniach. Warto wspomnieć też, że wybierając ekspres kolbowy wyposażony w dyszę do spieniania mleka, możemy przyrządzać również wspaniałe kawy mleczne, takie jak cappuccino, czy latte macchiato. Ekspres ciśnieniowy kolbowy jest więc wspaniałą opcją dla miłośników kawy, ceniących sobie głębie jej smaku i aromatu.
Jak działa ekspres ciśnieniowy kolbowy?
Ekspresy do kawy kolbowe mają dość prosty mechanizm działania. Mimo że cały rytuał składa się z kilku elementów, to jednak samo zaparzanie kawy jest już tu przysłowiową ”kropką nad i”. Jednocześnie jednak jest to także najważniejszy z tych elementów. Na jakich zasadach działają więc takie ekspresy? Pierwszą rzeczą, o jakiej musimy pamiętać, jest umieszczenie kolby ze zmieloną już kawą do urządzenia. Cała ”magia” polega bowiem na przelaniu przez nią wody pod bardzo wysokim ciśnieniem. Gorąco woda przepuszczana jest przez kolbę i przechodząc przez dokładnie i drobno zmieloną kawę wydobywa z niej to, co najlepsze. Cała ta esencja trafia natomiast do naszej filiżanki.
Na co zwrócić uwagę wybierając ekspres do kawy kolbowy?
W sklepach takich jak https://www.neonet.pl/ekspresy-do-kawy/kolbowe.html wybór ekspresów jest naprawdę imponujący. Jeśli planujemy kupić dobrej klasy ekspres do kawy kolbowy, powinniśmy zwrócić uwagę na wiele szczegółów. Niektóre z parametrów takich urządzeń pełnią bowiem kluczową funkcję przy ich działaniu, a także warunkują komfortowe użytkowanie sprzętu. Co więcej, to od nich może zależeć także finalny smak naszej kawy.
Bez wątpienia, najważniejszym parametrem, na który powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, jest ciśnienie wyrażane w barach. To właśnie od niego zależy, z jaką mocą woda będzie przelewać się przez kolbę. Im wyższe ciśnienie, tym lepsza kawa. I taką zasadą właśnie najlepiej się kierować.
Jak używać ekspresu kolbowego?
Kolbowe ekspresy do kawy to urządzenia bardzo proste w obsłudze. Przeważnie steruje się nimi za pomocą dosłownie kilku przycisków. W tym przypadku wszystkie schodki musimy przejść nieco wcześniej. Najważniejsze jest bowiem odpowiednie zmielenie oraz ułożenie kawy w kolbie. Ziarna powinny być zmielone jak najdrobniej. Ważna jest również ich ilość. Powszechnie przyjmuje się, że 6 g, to idealna porcja na espresso. Niemniej istotne jest również właściwe unicie kawy w kolbie.
Ekspresy kolbowe do kawy należy także w odpowiedni sposób czyścić. Ważne, by po każdej przygotowanej filiżance kawy dokładnie umyć i wysuszyć kolbę oraz ”przelać” głowicę. To samo dotyczy dyszy spieniającej mleko.
Co dokupić do ekspresu kolbowego do domu?
Kupując ekspres ciśnieniowy kolbowy, warto od razu wyposażyć się w niezbędne do jego prawidłowej obsługi akcesoria. Przede wszystkim koniecznie dokupić musimy dobrej klasy młynek do kawy, który pozwoli nam na bardzo drobne zmielenie ziaren. W naszym wyposażeniu musi znaleźć się także odpowiedni temper. Jest to po prostu ubijak, który pomoże nam dokładnie uklepać kawę w kolbie. Do jego czyszczenia natomiast, warto dokupić specjalny pędzelek.