HomeInspiracjeSzybkie i proste dania na co dzień

Szybkie i proste dania na co dzień

Szybkie i proste dania na co dzień

Nie trzeba spędzać długich godzin w kuchni, by tworzyć smaczne i pożywne dania i przekąski. Okazuje się, że wystarczy 20-30 minut, by wykreować smaczne potrawy z podstawowych i dostępnych od ręki produktów. Co warto mieć w lodówce? O jakich przepisach pamiętać?

Produkty, które zawsze warto mieć w lodówce!

Codzienne zakupy powinny być przemyślane – odpowiednie planowanie pozwoli na kupowanie produktów, które faktycznie użyjemy w kuchni oraz na niemarnowanie żywności. Kilka podstawowych rzeczy warto jednak stale mieć w lodówce. Są to przede wszystkim jogurty i kefiry, dzięki którym bez trudu usmażymy pyszne placuszki na śniadanie, jajka, będące składnikiem ciast (np. ciasta naleśnikowego). Dobrym pomysłem jest również przechowywanie mrożonych owoców, np. jagód czy truskawek. Dzięki nim również w środku zimy stworzymy pyszne pierogi, które wystarczy podać ze śmietaną i cukrem.

Kiedy goście są w drodze…

Kiedy nie mamy wiele czasu na przygotowanie wyjątkowej uczty na przyjazd gości, warto sięgnąć po sprawdzone i proste przepisy. Doskonale sprawdzą się przepisy na pyszne pasty kanapkowe – 5 pomysłów na niebanalne pasty pozwolą na to, by każdy z gości i domowników znalazł wśród nich smak dla siebie. Pasty proponowane przez nas tworzone są zarówno na bazie jajek gotowanych na twardo, jak również na bazie twarogów czy serka homogenizowanego. Pasty te uzupełnia się o dodatki takie jak czosnek, szczypiorek, pietruszka – nadaje im to świeżości i wyjątkowego smaku. Pasty takie mogą być serwowane w niewielkich miseczkach. Najlepiej smakują one na świeżych bagietkach lub też wcześniej opieczonym pieczywie tostowym. Na stole warto również położyć drobne przekąski, takie jak oliwki, ułożone na tacy wędliny, sery (również pleśniowe). Tak zaaranżowany stół dla gości z pewnością pozwoli miło spędzić czas i zaspokoić apetyt.

 

sawicka@przyjazne-wnetrza.pl

zobacz wiecje zobacz wiecej zobacz wiecej